Royal Hotel interior corridor
Royal Hotel ceiling lights and details

Royal Hotel

The Royal Contrast

The Royal Hotel in the historic town of Picton, Prince Edward County (PEC), reimagines a landmark Victorian hotel and reinstates it as the anchor of Picton’s downtown thoroughfare. Over a decade, the hotel was completely transformed and brought back to life as a nexus for both locals and guests of Picton and PEC’s burgeoning food and wine region, becoming a destination for architectural and gastronomic delight. A key challenge was not only restoring the lost luster of The Royal but elevating it to a glorious 21st century version of itself that provokes curiosity and pride in PEC.

 

Most hospitality offerings in the County are modest in scale and leverage being in the countryside. The Royal introduces a grander scale of hospitality for both guests and locals, albeit one that still feels connected to the contemporary rhythms of the region. When the project started, the central staircase was lined with a lush carpet of green moss, and early in the planning phase, the roof caved in. The design team began by salvaging and restoring three of the hotel’s brick walls, and reconfiguring the rear to add terraces and open the interior to increased natural light. They established 28 guest rooms, a spa, gym and sauna, as well as a series of hospitality offerings at grade that span from street-front counter to rear garden and pool. The former hotel stables, situated behind the main building, were also rebuilt to establish the Royal Annex, which houses five guest suites suitable for families or extended stays.

The Royal’s extensive history dates back to the 70s, where it was THE place to see live music. In the 80s it was a lightless dance hall, and the 90s oversaw it become a rooming house.

The Royal’s street-front café, parlour, and library must shift from bright and lively during the day to low-lit and atmospheric at night, providing communal spaces for local residents and hotel guests to gather, work and strike up conversations. In place of a grand lobby bar, a custom armoire in the parlour opens to reveal a “shake it yourself” cocktail bar, removing the physical delineations between the hotel’s front and back of house and also creating appropriate functionality for the informality of the locale. The designers put attention into creating a retractable walled porch that enables the fine dining restaurant to expand and contract with the seasons and hotel events. The patio overlooks a landscaped garden terrace with a fourth bar and fireplace patio, beyond which lies a swimming pool.

Architecture details of the Royal Hotel
“We essentially disassembled the building, abstracted its parts, and then reinstated them like installations” Pina Petricone

Playing on the expectations of the hotel’s name, history, and context, the design team embraced the quintessential tropes of a Victorian railway hotel by isolating them, abstracting them, and then reinserting them to create a rich contrast between the ‘genteel’ formalities of British tradition and the ‘real’ informalities of rural Ontario. In the hotel’s main dining room, the typical Victorian ceiling rosette is atypically reinterpreted to emulate the underside of a mushroom. Throughout, references to apples, pears, ducks, and chickens punctuate the hotel experience, distancing it from the building’s buttoned-up past and giving it a new currency that signals guests to enjoy a slower, more relaxed approach. It’s this “royal contrast” that sparks curiosity and treats guests to an experience that is transporting yet deeply rooted in the hotel’s local context.

Architecture details of the Royal Hotel - Column
The quintessential ceiling rosette is reinterpreted as water ripples in plaster, another nod to the hotels past.

Vestiges of the original hotel’s formal dynamic still find creative expression, but in ways more likely to delight contemporary travellers. Scalloped bathroom vanities in the guest suites, “wrinkles” along the edges of the dining room’s harvest table, and the parlour’s undulating fireplace surround mimic starched linens being pressed into service in surprising new ways. This petrification of traditional Victorian textiles emerges as one of the hotel’s foundational design concepts, guiding key materials and motifs.

“ ‘A hotel should be completely transporting,’ says Petricone. ‘To work in an existing building and bring it to life again’ was a goal at which the architects more than succeeded.” Pilar Vildas, Architectural Record

Tartan is rendered in stone mosaic tiles in guest room bathrooms, herringbone white oak flooring inset like a rug guides guests down a hallway, and wood-framed cross-stitched vinyl mesh used for the guest room headboards recalls the decorative threads of unfinished embroidery still stretched and bound by a wooden hoop. The design team’s research into the hotel’s history demonstrated that it was always a quirky place, and the interiors reflect this with a responsive design that’s both aesthetically provocative and intellectually engaging.

Royal Hotel & Royal Annex
The typical grand ceiling lantern is now rendered as an eccentric, dense mushroom under-cap using light, acoustic sculpted fins, and dew-like Bocci pendants

The design team drew inspiration from the building’s former state of deterioration, reimagining it with the utmost refinement to evoke a state of sublime decay. White oak millwork that resembles exposed wall studs, inlaid mosaic tile offset to mimic a rug that has slipped out of place, and rippled ceiling rosettes playfully reference the hotel’s once dilapidated and waterlogged state. The appearance of construction-grade materials and elements seemingly left exposed during the reconfiguration deepen the narrative. Guest room fireplaces are clad in fluted concrete panels as if awaiting their polished marble cladding, and gilded industrial-grade metal is used to reinstate two quintessential Victorian design elements: the hotel’s exterior balustrade and the elevator cages. By embracing the imprint of time on the historic building, The Royal pays homage to its past and future legacy.

At its best, design is a practice of care and an opportunity to create real, lasting, impactful change. The Royal repurposes a derelict, 19th C. Victorian mercantile building through a process of surgical restoration and state-of-the-art upgrades. The building’s new envelope, including new windows custom designed to emulate the original windows but now with high-performance glazing and seals, exponentially improves the structure’s energy efficiency. The project breathes new life into the vintage structure and allows new interior interventions to work with building environmental systems to increase R‑value and fresh air exchange. The barn-like Royal Annex, a new build on the site of the former stables, is clad in sustainable dark Kebony with a zinc roof; with an art gallery on the ground floor and guest suites for extended stays above, adding fresh functionality within the property’s existing footprint.

Royal Hotel mosaic patterns
The colour palettes of the petrified Victorian elements are appropriated from the building’s façade –buff brick, clay brick, and green slate.

The goal is durability — a lasting structure resuscitated to thrive into the next century.

Significantly, the building’s sensitive restoration prompted the local community to establish a historic preservation mandate. The Royal now serves as a benchmark for future heritage conservation efforts in the area, demonstrating how alterations to historic properties and new construction can consider and respect the special character and attributes of their surroundings while elevating its performance and contemporary contribution to Prince Edward County.

The Royal has been featured widely in publications in Canada and the USA, and recently was one of two Canadian projects featured in Conde Nast’s 2023 Hot List. It is also the recipient of several international awards, notably Canada’s 100 Best, AZ Awards, Hospitality Design, and The Restaurant and Bar Design Awards. Since opening its doors to the public, it has received critical acclaim by the Globe and Mail, The Toronto Star, Architectural Record, Canadian Architect, Azure Magazine, Watershed, and The Plan, among others.

Royal Hotel 3D Render of Room
Named for the variety of local apple species in Prince Edward County, each of the 28 suites is slightly different.

Project Facts

  • Client

    247 Main Street Picton LP

  • Location

    Picton, Prince Edward County, Ontario

  • Size

    31,000 sq.ft.

  • Status

    Complete

  • Sub-Consultant Team

    Structural, Mechanical, Electrical — EXP

    Heritage — ERA Architects Inc.

    Landscape — Janet Rosenberg Studio

    Art Consultant — Tatar Art Projects

    Acoustic Consultant — J.E. Coulter Associates Ltd.

    Kitchen Consultant — Trend Foodservice Design & Consulting

    Procurement Consultant — P360 Concepts Inc.

  • Fabricator

    MCM
    Unique
    Katerina Tompkins
    Viso
    Credible
    Punchclock Metalworks
    Barlow Woodwork

  • General Contractor

    Structure Corp
    HADY Construction Associates (building shell)

  • Renderings

    Office In Search Of

  • Photography

    Doublespace
    Graydon Herriott
    Johnny C.Y. Lam
    Jeff McNeill
    Greg Pacek

  • Artist / Graphics

    Graphic Design — BLOK
    Art — Greg Pacek

Share