Bar Centrale di Terroni

Train Cars, Tracks, and Platforms

Locat­ed just south of the restored North Toron­to CPR Sta­tion orig­i­nal­ly built in 1916 at Yonge & Sum­mer­hill, Bar Cen­trale occu­pies a long, nar­row street front space rem­i­nis­cent of a train plat­form. The con­cept is built around an extra­or­di­nary col­lec­tion of wines and itself belongs to the col­lec­tion of GPA designed Ter­roni Restau­rants in Toron­to. The ground floor space becomes a kind of salon or ante­room to the ele­vat­ed expe­ri­ence of the main restau­rant, the lat­est Ter­roni that rather uncon­ven­tion­al­ly occu­pies the sec­ond and third floors above.

CPR North Sta­tion 1916 (Sum­mer­hill LCBO)

The inti­mate din­ing expe­ri­ence of Bar Cen­trale is tight­ly carved out between a robust, long wine bar and a fold­ing glass con­vert­ible store­front, much like a com­pact train car pulled up to a sta­tion plat­form. Along the plat­form, one is sur­round­ed by ele­ments that evoke nos­tal­gia for train sta­tions of the past; the abstract­ed wood train car behind the bar car­ry­ing refrig­er­a­tors of wine and deli goods, and the re-imag­ined ‘box car’ trans­port­ing wine along two steel rails held above the stair.

Stri­at­ed reclaimed wood floor­ing of Queens Warf Hem­lock sal­vaged from the his­toric Bathurst Street pier, sets the plat­form for the train car of ele­vat­ed ban­quettes com­plete with over­head lug­gage racks. Black­ened steel plates are insert­ed here in the her­ring­bone-pat­terned wood floor and sug­gest a sud­den shift of seem­ing­ly fixed objects along the would-be plat­form. The ‘depar­ture board’ is re-con­cep­tu­al­ized and rein­stat­ed as two promi­nent ele­ments with­in the space. A flap board by Small Design is locat­ed above the doors lead­ing to the exte­ri­or patio and fea­tures the new arrivals of the wine bar. The fea­ture ceil­ing com­posed of rotat­ing, tri­an­gu­lat­ed ceil­ing pan­els flips inde­pen­dent­ly like a des­ti­na­tions flip board that turns to set the mood over the course of the day.

Each face of the tri­an­gu­lar sec­tions is treat­ed with one of four colours or white oak and can be rotat­ed indi­vid­u­al­ly so that togeth­er and apart, they trans­form the spir­it of the room as they change along the length of the space. The heavy zinc top of the CNC sculpt­ed mar­ble bar is now scaled for com­fort­able eat­ing from ear­ly morn­ing to late night. Enter­ing the bar from the west end of the long, lin­ear space, one gets the sense of being on a bina­rio or train plat­form that plays on the emo­tion­al antic­i­pa­tion of depart­ing or arriv­ing.

Project Facts

  • Client

    Ter­roni Restau­rants

  • Location

    Toron­to, Ontario

  • Size

    13,938 sq.ft.

  • Status

    Com­plete

  • Sub-Consultant Team

    Struc­tur­al — Atkins + Van Groll

    Mechan­i­cal & Elec­tri­cal — BK Con­sult­ing

    Code — Lar­den Muni­ak Con­sult­ing

  • General Contractor

    D’An­drea Con­sult­ing

  • Photography

    A‑Frame
    Ter­roni Restau­rants

  • Artist / Graphics

    Graph­ic Design – Small Project Stu­dio

Share